Az új Mazda CX-7 az amerikai utakon

A Mazda Észak-Amerikai Leányvállalata (Mazda North American Operations - MNAO) hivatalosan is bemutatta a nagy érdeklődéssel várt Mazda CX-7 szabadidőautót.
2006.06.02 19:45, Forrás: Mazda

A motor legfontosabb jellemzője az alumínium blokk és hengerfej, ami kiegészítve a további ellenálló alkatrészekkel - főtengely és hajtókarok - igen hosszú élettartamot garantál. A kiegyensúlyozótengely jelentősen csökkenti a működési zajt és a vibrációt. A nagyméretű töltőlevegő-hűtő, illetve a közvetlen benzinbefecskendezés csökkenti a hengeren belüli hőmérsékletet. Az égéstérben jelentkező belső hűtőeffektus nagy sűrítési arányt tesz lehetővé (9,5:1), ami az alsó és közepes fordulatszámtartományokban megközelítőleg tíz százalkékkal nagyobb nyomatékot eredményez, mint a központi befecskendezéssel működő turbómotorok esetében.
A Mazda6 MPS-hez képest a CX-7 erőforrása leginkább az új turbófeltőltőben jelent eltérést - a turbina áttervezett szívócsöve még közvetlenebb gázreakciókat, és még kisebb feltöltési késedelmet jelent alacsony fordulatszámtartományban. Amikor a vezető lenyomja a gázpedált, a gyorsulási élmény a jóval nagyobb lökettérfogatú benzinmotorokéhoz mérhető. A CX-7 esetében azonban nem kell számolni a nagyobb motorok tömegéből adódó, az autó kezelhetőségét lerontó súlytöbblettel, illetve a jelentősen nagyobb fogyasztással, ami nemcsak a fenntartási költségeket növeli, hanem a károsanyagkibocsátást is.

Az MZR 2.3 DISI Turbo erőforrás 350 newtonméteres nyomaték leadására képes 2500-as percenkénti főtengelyfordulatnál. Ez egyben azt is jelenti, hogy az erőteljes gyorsulás már 2000-es fordulatszámtól érzékelhető, s innentől egyenletesen a vezető rendelkezésére áll egészen 5000-es fordulatig, ahol a motorteljesítmény eléri csúcsát.

ÉLVEZETES VEZETHETŐSÉG
A CX-7 kifinomult váltóműve és hajtáslánca gondoskodik arról, hogy a motor jelentős teljesítményét tapadási nehézségek nélkül vigyék át a kerekek az aszfaltra. A hatfokozatú, automatizált váltómű a sofőrnek teljes körű kézi kapcsolási rendszert is kínál. A szabadidőautóhoz kétféle hajtáslánc rendelhető: elsőkerékhajtás, vagy a Mazda által kifejlesztett aktív nyomatékelosztású összkerékhajtási rendszer (Mazda Active Torque-Split All-Wheel Drive).

Ez utóbbi lelke a hátsó differenciálzárral egybeépített, elektronikus felügyeletű kuplungrendszer, ami akár a nyomaték felét is képes a hátsó tengely kerekeihez juttatni. A vezetési helyzetnek megfelelő nyomatékelosztásról a motorelektronikától, a kerekek elfordulását figyelő érzékelőktől, a blokkolásgátló rendszertől (ABS), valamint a minden CX-7-ben megtalálható menetsegítő elektronikától (Dynamic Stability Control - DSC) érkező jelek alapján dönt a jármű elektronikus agya. Az út felülete tehát lehet akár száraz, nedves vagy csúszós, a vezetési stílus pedig megfontolt vagy sportos - az összkerékhajtási rendszer minden körülmény között optimális tapadást biztosít.

NAGYSZERŰ KAROSSZÉRIA A MAZDA SPORTKOCSIK DNS-ÉVEL
A könnyű és merev karosszériaváz tovább javítja a CX-7 irányíthatóságát és kezelhetőségét. A számítógépes szimulációnak köszönhetően, illetve a fejlett komputeres tervezőprogram segítségével tudta a Mazda előállítani a csavarodásnak és hajlításnak is igen ellenálló, mégis könnyű vázat.

Elöl hat gumifelfüggesztéssel csatlakozik a vázhoz a segédkeret, amihez rögzítették a hajtásláncot, a sebességfüggő, fogasléces kormányművet, valamint a McPherson-rendszerű első felfüggesztés elemeit - ezzel tartva távol a karosszériától azok vibrációit. A több lengőkaros hátsó futómű oldalanként egy hosszanti és két keresztlengőkarból áll. A csomagtér lehető legnagyobb mérete és legjobb kihasználhatósága érdekében a rugók a hátsó hosszanti és kereszttartók között kaptak helyett.

Az alapfelszerelés részét képező, divatos könnyűfém keréktárcsákon P235/60R18 méretű, négyévszakos abroncsok találhatók. A CX-7 esetében mind a négy keréken belső hűtésű féktárcsát találunk, ezek hatékonyságát egészíti ki a blokkolásgátló (ABS). Az elektronikus rendszer része a kipörgésgátló (TCS) és a menetsegítő (DSC), melyek az aktív nyomatékelosztású összkerékhajtási rendszerrel együttműködve minden útfelületen kiváló útfogást biztosítanak.

MAGAS SZINTŰ BIZTONSÁG

A CX-7 merev karosszériájában megtalálható a Mazda speciális ütközésienergia-elvezető rendszere (Mazda Advanced Impact Energy Distribution and Absorption System), aminek köszönhetően az utasok minden típusú baleset során biztonságot élvezhetnek - legyen szó frontális, oldalirányú vagy ráfutásos ütközésről. A karosszéria váza a lehető legnagyobb és legerősebb - nagy szilárdságú acélból készített merevítéseket találunk a legfontosabb pontokon, míg a segédkeret segít elnyelni az ütközési energiát.

Az üzemanyagtartály körüli védelem még a jelentős erejű ráfutásos ütközés esetén is megakadályozza az üzemanyag szivárgását. A CX-7 alapfelszereltségében hat légzsák található (elsők és oldalsók az első két utas számára, valamint függönylégzsák a hátul ülőknek). Egy különleges érzékelő képes előre érzékelni az autó borulását, majd aktiválni az oldal- és függönylégzsákokat, korai nyílásával, valamint közel hat másodpercig tartó felfújt állapotával megakadályozva a végtagok sérülését borulás esetén. Az első üléssorban a biztonságiöv-előfeszítő és a terhelésszabályozó növeli tovább a biztonságot.

SZÓRAKOZTATÓ ELEKTRONIKA
A Mazda CX-7-esben számtalan elektronikai berendezés szórakoztatja az utasokat. A CD-játszóval egybeépített AM-FM rádió minden CX-7-esben megtalálható. Felárért rendelhető a számtalan hasznos szolgáltatást nyújtó érintőképernyős, DVD-alapú navigációs rendszer, ami akár beszéddel is vezérelhető, és aminek képernyőjén a parkolássegítő kamera képe is megjelenhet. A legigényesebb hangzásvilágra vágyó vásárlók felárért dönthetnek a BOSE® különleges minőségű hangrendszere mellett is - ebbe hat CD tölthető; kilenc hangszóróból áll, a kimenő teljesítménye 240 watt, CENTERPOINT® surround hangrendszere pedig öt digitális csatornával gondoskodik az egyedülálló zenei élményről.

Hasonlóan izgalmas a Mazda Advanced Keyless Entry & Start System - azaz a kulcs nélküli indítási rendszer. Ez lehetővé teszi, hogy a vezető a kártya formájú szerkezet előkeresése és gombjainak nyomkodása nélkül juthasson az autóba, és hogy a motort egyetlen gombnyomással lehessen indítani, illetve leállítani. Ugyanakkor a két első ablak, illetve az opcionális napfénytető is működtethető a segítségével, akár az autón kívülről is.

HÁROM VÁLTOZAT AZ ELTÉRŐ IGÉNYEKHEZ

A CX-7 háromféle felszereltségi szinttel kerül forgalomba, de már az alapfelszereltségű kivitel is igen gazdagon felszerelt biztonsági és kényelmi berendezésekkel: légkondícionáló, elektromos ablakemelők, központi zár, sebességtartó automatika, illetve hat légzsák, blokkolásgátló (ABS), elektronikus menetstabilizáló (DSC) és kipörgésgátló (TCS).

A Touring kivitel mindezt kiegészíti bőrkárpitozással (ülések, volán, váltógomb), a vezetőülés elektromos állíthatóságával, az első ülések fűthetőségével, valamint egy kihúzható csomagtérrolóval.

A csúcskivitelű Grand Touring változatban fekete csíkkal díszített bőr sportüléseket találunk, fokozott fényerejű (HID) fényszórókat, ködlámpát, a karosszéria színére fényezett külső tükörházat, króm kilincseket, illetve teljesen automata klímaberendezést.

A Mazda CX-7 ez év tavaszán érkezik meg az észak-amerikai piac Mazda márkakereskedéseibe. Az MNAO (Mazda North American Operations) a Mazda járművek USA-ban történő értékesítéséért, alkatrészellátásáért, szervizhálózatáért és marketingjáért felelős. A cég főhadiszállása Kaliforniában (Irvine) található, innen irányítják a mintegy 700 tagból álló kereskedői hálózatot.

prev[2/3]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Mazda CX-9, Zoom-Zoom szellemiség és bőséges helykínálat Képekben - A 2007-es Mazda CX7: stílusos crossover suv-modell sportautós szellemiséggel A Mazda MX-5 Roadster nyerte a 2005-2006-os Év Autója díjat Japánban

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.