Etanol-autó: egy liter üzemanyaggal 2885 km

Andris Piebalgs energiaügyi EU-biztos bemutatta a Microjoule nevű, etanol hajtotta autót. A francia diákok által megépített prototípus egy energiatakarékossági autóvrsenyen 2885 kilométert tett egy liter üzemanyaggal.
2006.09.15 18:07, Forrás: euractiv.hu

A Microjoule-t az Európai Bizottság Berlaymont épülete előtt mutatták be. Az etanol hajtotta gépkocsit a Lycee La Joliveirie és a St Sebastien Loire francia iskolák diákjai építették meg. Az autó 30 kilogrammot nyom, hossza 3 méter, 0,7 méter széles, és 0,5 méter magas. A szerkezetet kifejezetten a különleges teljesítmény elérésére fejlesztették ki, egyszemélyes és a maximális sebessége mindössze 10 km/óra.

A bemutatót azért szervezték, mert a Bizottság szeptember 20-án ismerteti energiahatékonysági akciótervét. A dokumentum olyan intézkedéseket tartalmaz a következő hét évre szólóan, amelyek hatására 20 százalékkal csökkenhet az energiafogyasztás az EU területén.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Jönnek a szintetikus üzemanyagok - EU-támogatással Üzemanyagcélú alkohol Európában magyar "kézből"? Újrahasznosuló energia - Takarmányból üzemanyag

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.